DIFFUSION OF SODIUM ALGINATE IN AQUEOUS SOLUTIONS AT INFINITESIMAL CONCENTRATION AND AT PHYSIOLOGICAL TEMPERATURE
Аннотация и ключевые слова
Аннотация (русский):
Метод дисперсионного анализа Тейлора был использован для измерения коэффициентов взаимодиффузии альгината натрия в бесконечно малой концентрации при 25 ºС и 37 ºС. На основе этих экспериментальных данных, было возможно оценить предельную ионную проводимость, коэффициент диффузии меченого аниона альгината, и гидродинамический радиус фрагмента альгината натрия (NaC 6H 7O 6) при обеих температурах, а также обсудить влияние температуры на характер диффузии альгината в водных растворах при бесконечно малой концентрации, и ознакомить научно-техническое сообщество с данными о вкладе этих важных параметров в процессы переноса в растворе.

Ключевые слова:
Diffusion coefficient, Transport, Sodium alginate, Polyelectrolyte, Solutions, коэффициент диффузии, транспорт, альгинат натрия, полиэлектролит, растворы
Список литературы

1. T. Andersen, B.L. Strand, K. Formo and E. Alsberg (Alginates as biomaterials in tissue engineering), Carbohydrate Chemistry 37, 227-258 (2012).

2. K. Aoki, B. Wang, J. Chen and T. Nishiumi, (Diffusion coefficients in viscous sodium alginate solutions), Electrochimica Acta, 83, 348-353 (2012).

3. D. Zhong, X. Huang, H. Yang and R.Cheng. (New insights into viscosity abnormality of sodium alginate aqueous solution), Carbohydrate Polymers, 81, 948-952 (2010).

4. A.C.F. Ribeiro, A.J.F.N. Sobral, S.M.N. Simões, M.C.F. Barros, V. M.M. Lobo, Ana M.T.D.P.V. Cabral, F.J.B. Veiga, C.I.A.V. Santos, and M.A. Esteso (Transport Properties of Aqueous Solutions of Sodium Alginate at 298. 15 K), Food Chemistry 125, 1213-1218 (2011).

5. A.M.F Lima,.V. Soldi, and R. Borsali (Dynamic light scattering and viscosimetry of aqueous solutions of pectin, sodium alginate and their mixtures: effects of added salt, concentration, counterions, temperature and chelating agent), Journal of the Brazilian Chemical Society 20, 1705-1714 (2009).

6. A. Karagunduz and D. Unal (New method for evaluation of heavy metal binding to alginate beads using pH and conductivity data), Adsorption 12, 175-184 (2006).

7. R.A. Robinson, R.H. Stokes, Electrolyte Solutions, second ed., Butterworths, London, 1959.

8. H.S. Harned, B.B. Owen, The Physical Chemistry of Electrolytic Solutions, third ed., Reinhold Pub. Corp., New York, 1964.

9. H.J.V. Tyrrell, K.R. Harris, Diffusion in Liquids: a Theoretical and Experimental Study, Butterworths, London, 1984.

10. V.M.M. Lobo, Handbook of Electrolyte Solutions, Elsevier, Amsterdam, 1990.

11. R. Callendar and D.G. Leaist (Diffusion coefficients for binary, ternary, and polydisperse solutions from peak-width analysis of Taylor dispersion profiles), Journal of Solution Chemistry 35, 353-379 (2006).

12. A.C.F. Ribeiro, C.I.A.V. Santos, V.M.M. Lobo, A.M.T.D.P.V. Cabral, F.J.B. Veiga and M.A. Esteso (Interactions between 2-hydroxypropyl-β-cyclodextrin and caffeine as seen by diffusion at 25 º), Journal of Chemical Thermodynamics 41,1324-1328 (2009).

13. A.C.F. Ribeiro, C.I.A.V. Santos, V.M.M. Lobo and M.A Esteso (Quaternary diffusion coefficients of β-cyclodextrin + KCl + caffeine + water at 298.15 K using a Taylor dispersion method), Journal of Chemical and Engineering Data 55 (7), 2610-2612 (2010).

14. A.C.F. Ribeiro, M.A. Esteso, V.M.M. Lobo, H.D. Burrows, A.J.M. Valente, C.I.A.V. Santos, O.S. Ascenso, A.C.F. Cabral and F.J.B. Veiga (Some transport properties of gamma-Cyclodextrin aqueous solutions at 298.15 K and 310.15 K), Journal of Chemical and Engineering Data 53, 755-759 (2008).

15. A.C.F. Ribeiro, C.I.A.V. Santos, V.M.M. Lobo, A.M.T.D.P.V. Cabral, F.J.B. Veiga and M.A. Esteso (Diffusion coefficients of the ternary system β-Cyclodextrin + caffeine + water at 298.15 K), Journal of Chemical and Engineering Data 54, 115-117 (2009).

16. A.C.F. Ribeiro, S.M.N. Simões, V.M.M. Lobo, A.J.M. Valente and M.A. Esteso (Interaction between copper chloride and caffeine as seen by diffusion at 25 ºC and 37 ºC), Food Chemistry 118, 847-850 (2010).

Войти или Создать
* Забыли пароль?